Witam,
gram w grze pod nickiem Capcioch,
grałem na serwerze Virtualmt2 w czasach 2011-2012r. Nie chce tu wspominać starych czasów bo nie o tym ten post aczkowiek stary Virtual wybił we mnie sentyment bo serwer w tamtych czasach był w moim serduchu top1 ze względu na grę, aktywność w grze jak i na teamspeaku dlatego po tylu latach postanowiłem zajrzeć co się dzieje i czy serwer dalej żyje.
Po wejściu doznałem olśnienia że po 1. ten serwer dalej stoi i dalej ludzie tu grają, po 2. spotkałem tu stare znajomości wiec widać że ludzie wracają bądź graja regularnie od tego 2011 roku.
Jak to na powrót przystało wróciłem i zastałem puste eq, udało mi się odzyskać postac bufa 224 lv bez biologa wiec no powrót i ponowny start dla mnie oznaczał na dobrą sprawe początek od 1 lv bez jakiegokolwiek eq... "Świeży"
Pograłem sobie pare dni, stworzyłem postać wojownika i klepałem sobie najpierw jakiś tam level co umożliwiło mi to startowe eq na 1 lv, w momencie dobicia 90 levela zastanawiałem się co dalej. I TUTAJ ZACZYNAMY PRZYGODĘ...
Gdyby nie to że z przed 10 lat wiem że na tym serwie gra i "główne" życie toczy się na forum oraz teamspeaku nie wiedziałbym od czego zacząć bo nie oszukujmy się na 90 levelu jedyne co można robić to niestety zrobić jako takie eq smocze i isc na dt, pozostałe 2 rzeczy to kopanie i łowienie zwykłych ryb, podkreślam że GRAŁEM TU KIEDYŚ więc coś tam pamiętam ale z perspektywy nowego gracza sprawa z "zarobkiem" nie wyglądałaby ciekawie, natrafiłem na forum na poradnik co i jak zrobic i na czym zarabiać, pierwsze 3 pozycje to > kopanie. lowienie ryb. dt ... i teraz:
Kopanie no hmmm nie po to gram w metina zeby przez miesiąc na dzień dobry kopać rudę bo na niczym innym nie zrobie eq ani nie zarobie na "gotowce" więc tylko wytrwali i zagorzali gracze są w stanie wytrzymac na kilofie +0 na 3 kontach *bo inaczej to tym bardziej nic nie warte* dłużej niż tydzień, co wychodzi przy kopaniu kilofami +0 na zarobek rzędu może 1-2kb dziennie przy grze po 4-5h... co jest podkreślam JAK NA START ok zarobkiem, ale najpierw ktos kto tu świeżo wbija musi wpaść na to że po 1. trzeba kopać po 2. na conajmniej 3 konta bo inaczej sie nie opłaca. Przypominam że na zrobienie chociaży 1 itemu na boski+9 potrzebne jest około 50k-70k rudy, pare k ości (które dla niskiego lvl są poza sklepami praktycznie niedostępne) oraz UWAGA item bestii +9 !!!!! czy ktokolwiek z tych "high levelowych" graczy zdaje sobie sprawę z tego że zrobienie ze smoczego na item bestii +9 jest poza nawalaniem w rudę i sprzedawanie jej a po tym kupienie gotowego bestii+9 inaczej niemożliwe? ... zobaczcie sobie jakie ulepy są potrzebne do przepalenia ze smoczego na bestii a potem wklepanie go do +9
a potem 50k rudy i tak o mamy boski item +9 ... wyliczyłem że na taki item przy dobrych wiatrach z ulepszaniem wydamy w ulepach rudzie itp jakies 55kb... a co sie okazuje? po tym calym pocie i łzach, kopaniu przez tydzien bądź nieudolnym robienie jakkolwiek DT item na ktory klepalismy tydzien/dwa i na ktory notabene wydalismy 55kb jest wart 15kb i rzadko kto chce je kupować czy sprzedawać...
Łowienie ryb... powiem tak, weźcie sobie wędke +0, idzcie nad wode i porzucajcie przez 5h... potem sprzedajcie rybki JAK I SZKATY rybaka w weekend i gwarantuje wam że efekt ile na konu bedzie z tego bryłek powali was na łopatki
jak ktoś poleca łowienie ryb jako zarobek na niskie levele to puknijcie sie w łeb... naprawde nie wypowiadajcie sie na temat łowienia póki nie połowicie rpzez minimum 5h z rzędu 
no i mamy to WYBITNE I CUDOWNE DT ... powiem tak, o ile przed "zmianą " dt jedyne co na tym DT mogłem na tym niskim lvl z jako tako eq na DT coś porobic może dałem rade 2 DT na GODZINĘ zrobić... to po zmianie ok może 3-4 DT w godzinę bym zrobił... i teraz tak, 1 rzecz, na DT dropią skrzynki ripa... super pare bryłek i gitara, dropią raz na 20 DT medal portalu (mi nigdy więcej nie wyleciało... gratuluję farta innym jeżeli wam częściej wypada) tak teraz doszły red perełki, i SUPER drop tak naprawde na "kartce" wygląda super... ALE żeby w spokoju i bez dzbaniarskich wykokszonych 135 leveli ktore mają max maczugi full eq i pety po 8k wartosci zrobic dt to rzeba je latać w godzinach 4:00-14:00, w pozostałych godzinach niestety się nie da... i dlatego zmiana ktora byla proponowana o zrobieniu prywatnego DT NAWET płatnego chociażby 50b za wejscie rozwiązało by problem wykokszonych max leveli na zawsze... to teraz doszedł równiez problem z tymi medalami, ja sie pytam po co tak naprawde tym 135 levelom medale portalu? .... jaki 135 level potrzebuje medal portalu? tak samo pomarańczowy glejt ? glejt jeszcze ok no bo w koncu na riperze wchodzi sie na elitarnego... ALE MEDAL PROTALU DLA 135 LEVELI ??????????? nadaje sie tylko na wsadzenie w d.... albo sprzedanie na szopie bo tak naprawde ŚWIEŻY GRACZ nie ma pojęcia co innego z tym zrobić... to po co taki drop dla świeżaka? po to przecież jest ww na ktorym medal faktycznie dropi i wtedy jest on też przydatny bo ten kto zrobi ww wykorzysta tez medal na V1 czy V2... ale w dt proponuję drop medalu zastąpić dropem np gwarantowanym 100-255 randomowej rudy... co rozwiąże 2 NAJWIEKSZE problemy nowych ŚWIEŻYCH graczy... czyli 1. nie trzeba i nie jest się zmuszonym do kopania 24/7 żeby zrobić jakiekolwiek eq.... po 2. na dt nie będą chodzić BO NIE POWINNI ludzie którzy mają już max levele i spokonie robia WW etc... i teraz można by się klócić dlaczego rude przeciez rude mozna wykopac itp itd... TO DLACZEGO DROPIĄ SZKATY RYB I SKORO PRZECIEŻ RYBY TEŻ MOŻNA ŁOWIC... wiec skoro jest drop ryb to dlaczego nie moze być drop rudy? dla wysokich leveli nic to tak naprawde nie zmieni nie popsuje ani nic... a dla świeżaków daje chęć do nawalania w DT i innych bosów... tak samo żółte zjawy, 9 ogonów, król demonów itp... te szkaty też są potrzebne a na rynku nie ma ich praktycznie wcale... dlatego high levelowi gracze są zmuszeni robic dropki i samemu je dropic, a czemu by nie dać do tych wszystkich zwykłych bosów wyżej wymienionych tego dropu rudy?... zacheca to i daje urozmaicenie do gry dla świeżaków, poza tym jakiś mały BEZPOŚREDNI w grze poradnich do tego co gdzie jak też sie przyda... bo na forum to wchodzi moze ze 2 % nowych graczy zanim ktos im o tym nie powie...
Death Chiken jak i razador itp... cóż tu mówić, jak to na dt było... nie da się tych rzeczy robic bo 1. Death Chiken jest klepany przez wymaxowane postacie które kładą mnie na hita więc nie robiłem, nie znam zarobku ale pewnie dobry skoro tyle osob go robi ale no świeżemu to kij w d... bo koxy latają, razador itp ominąłem bo miałem to szczeście że miałem pomoc gildijną więc się nie wypowiem na temat razadora...
Na pająku byłem raz i podziękuje, jak ktoś lubi to gratuluję silnej psychiki...
WW kolejny temat ale to już dla ludzi z boskim eq itp... a więc, drop jeżeli chodzi o "darmowe" wejscie jest ok... wywalając drop medali z dt a ODROBINĘ podwyższając go w ww drop medali na ww uważałbym za zamknięty jednakże dorzuciłbym 1-2 naginie i 1-2 smierci na ostatnie pietro ale to już do luźniej dyskusji pozostawiam, jako tako ww jest dla mnie 7/10
V1 dodać ze 2 elfy i byłoby to sensowne miejsce bo jak na tą chwilę dupy nie urywa... niech drop bedzie jaki jest ale dodac 2 elfy i byloby miodzio nie za latwo ale tez nie za trudno... bo jak na ten moment to v1 jest głownie do misji potrzebne nic wiecej.
V2 myslę że dodając 2 elfy na V1, V2 zyskałoby wiekszą popularność bo ten 1 czy 2 "dodatkowe" elfy podwyższyły by frenkfencje na V2... medali na te wszystkie misje i itemy jest zdecydowanie za mało a jak pomyśle że na zrobienie RA do +20, zrobienie rozgrzewki nagini i smierci a potem jeszcze 300x V3 na sparing to jest duzo za malo dropu medali na V1 więc "boostując" odrobinę V1 zyskuje na tym V2 jak i V3...
V3 no to już pod V2 dopisałem, aczkolwiek średnie jest to że bez piekielnego eq które się właśnie z V3 robi nie zrobi się V3.... no ale to już poniekąd rozumiem...
Zord/Pradawka/kryształka... na tą chwile mam za słabe eq na te mapy więc się na ten temat nie wypowiem, wybaczcie.
REASUMUJĄC jestem w tym momencie po 255 levelu i powoli zaczynam robic ekwipunek piekielny, jednakże bez mojej wiedzy z przed 10 lat i bez wsparcia i pomocy moich wspaniałych gildijczyków do dzisiaj kłóciłbym się na DT o spota albo walił bym w kamien w m1 żeby zarobic smieszne ilosci brylek...
jak tylko widzę jak sobie radzą i co robią Świeżaczki na naszym serwie to mi smutno że nie ma dla nich innej alternatywy jak DT... zmiany są owszem ale te zmiany są niestety prowadzone tylko dla ludzi z max eq albo bliskie maxa... dla świeżych żeby ich zachęcic do gry żeby ich "zarazić " virtualmt2 nie ma niestety na ten moment nic ciekawego... proponuję i to naprawde jest prośba nie dla mnie ale dla świeżych prośba o zadbanie o wyższą frekfencje nowych graczy... o nowe możliwości na nowe bosy dropy ... a może nowe eq między smoczym a bestii? albo dopasowanie ulepszaczy na eq bestii dla tych wlasnie niskich leveli... ? PS: na to że można ulepszać ULEPSZACZE od spożywczego wpadłem dopiero jak juz miałem boskie eq.... xD więc prosze mi tu nie dawać argumentu że proszki i kryształy na eq bestii przeciez mozna ulepszyc od spozywczego.... błagam was... nowi gracze mają na tym serwie tak pod górkę że tylko ci najbardziej bez życia i z grubym portfelem na isa mają jakiekolwiek szanse zobaczyć co to jest Zord a juz o kryształce nie wspomne...
naprawdę jeżeli chcecie na własnej skórze poczuć co czują ludzie którzy dopiero co wchodzą na ten serwer, NIE PATRZĄC NA FORUM ani nie kupując gotowców zacznijcie sobie luźną gierke kompletnie od zera... zobaczycie ze na tym serwie nie przybedzie ludzi dopoki nie bedą oni odpowiednio zachęceni do gry... bo walenie w kamień czy moczenie kija przez miesiąc /dwa to nie gra a kara ....
i jeszcze tak na luźno dodam, wiem że to co wypisałem nie jest wykwintną literaturą i nie miałem też takiego zamiaru, chciałem na żywca wypisać to czego doświadczyłem i to jak czuje i jak widzi ten serwer świeży gracz... to jest temat do dużych przemyśleń ale w mojej ocenie przy niektórych zmianach i skupieniu trochę uwagi na świeżych graczach ten serwer ma potencjał na powrót do swoich lat świetności, pozdrawiam i jeżeli ktoś poczuł się urażony tym postem to zaznaczam że mam tylko dobre intencje i chce po prostu widzieć odżywający a nie umierający serwer bo łącze z nim 10 lat moich doświadczeń... a jedyne co sie zmienia to coraz więcej udogodnien dla ludzi z max eq a coraz wieksze utrudnienia dla ludzi rozpoczynających rozgrywkę...