Przykład z poprzedniej edycji : https://www.forum.vi.../?hl=degustator
Napisano 03 lipiec 2024 - 13:00
“ Żyjemy w skażonym świecie [...] dlatego jeśli widzisz coś pięknego, czujesz prawdziwe wzruszenie , spotykasz dobrego człowieka – bierz to. Oglądaj, dotykaj, słuchaj. Choćby kwadrans, choćby jeden błysk światła, choćby jedna rozmowa. ”
Napisano 05 lipiec 2024 - 14:41
NICK: MEHLER
GILDIA:DobryHajsik
W skład mojej przekąski wchodzi
-bułeczka z lidla (najlepiej kajzerka)
-250g sera białego
-200ml śmietany 10%
-scypiorek nie ma konkretnej ilości weźcie to co mama ma w ogródku czy tam babcia
-żydkiewka
no i trzeba wszystko wrzucić do jednej miski i troche pociapciać widelcem i dodać soli i pieprzu (opcjonalnie)
Tak przygotowaną przekąskę niesiecie przed kompa razem z CocaColą VANILIOWĄ! (tylko dziwaki piszą i mówią "vanillową")
niesiecie przed kompa. Zalety tej przekąski to szybkość w przygotowaniu i zawartość białka bo jest ponad 30g a to tylko luźne kanapeczki, jest to także fajna propozycja dla ludzi którzy przekąski wolą na słono. Alternatywna opcja dla ludzi którzy są na masie to zamiast sera/śmietany/scypiorka/żydkiewki dajemy smalec
https://www.forum.vi...nt_virtual2.png
Użytkownik brunxs123 edytował ten post 05 lipiec 2024 - 14:43
Napisano 11 lipiec 2024 - 19:29
Marudka
GanjaMafia
Moja ulubiona przekąska to Beza z kremem mascarpone z owocami i smietanka
oraz lody truskawkowo - śmietankowe z posypką i owocami.
BEZA- podstawowe składniki to białka i cukier BEZY się suszy w piekarniku, nie piecze. Krem mascarpone miksuje sie ze smietanka 36% razem z cukrem. Gdy beza sie dobrze wysuszy ma kolor biały lub białozółty. Zachęca nas swoim bardzo słodkim smakiem oraz wyglądem. Wada jest taka ze nie da sie duzo isc zjesc, ponieważ są bardzo słodkie. Zalety bezy są takie ze mozna je zrobic na bardzo wiele sposobów np. jako ciasteczka, tort dodatek do deserow i lodów oraz dekoracja i nie potrzeba duzo składników
LODY- Do zrobienia potrzebujemy tylko truskawek serka mascarpone, smietanki i zamrazalnika zachęca nas swoim orzezwieniem w upalne dni pysznym smakiem. Można je jeść w róznych smakach. Wada lodów jest taka ze sie szybko roztapiają a zalety ze ochładzają w upalne dni.
https://www.forum.vi...-1940606878.jpg
Napisano 14 lipiec 2024 - 09:24
Popularny
LETNI BURGER
Skład:
Burger w mojej kompozycji jest świetną pozycją w okresie wakacyjnym, ponieważ przygotowanie jest szybkie i proste dzięki dużej ilości dodatków, szczególnie warzyw, uzyskujemy pełnowartościowy posiłek który zapewni energie do końca dnia, a mimo pokaźnych rozmiarów nie czujemy się zapchani. Odnośnie smaku tutaj mamy szerokie pole wyboru bo można zrobić sobie wariant łagodny lub pikantny
Napisano 14 lipiec 2024 - 15:10
Maniuz
Energy
Napisano 15 lipiec 2024 - 05:04
Zapiekane nachosy z serem
Skład
- Paczka nachosów (tu już wybór należy do was ja wybrałem solone)
- 1 pierś z kurczaka
- Kilka pomidorów koktajlowych
- Czerwona cebula
- Ser żółty (ścieramy na tarce o dużych oczkach)
- Sos czosnkowy (śmietana 12%,majonez,ząbek czosnku, sól i pieprz)
- Przyprawy sól, pieprz, ostra papryka do przyprawienia piersi
Nachosy przekladane serem i podsmażonym filetem z kurczaka zapiekamy przez 5-7 minut (200 stopni) i po wyjęciu posypujemy cebulka i pomidorkami
Zapiekane nachosy są świetną propozycją na wakacyjna przekąskę szczególnie podczas domowych imprez. Jest bardzo szybka do zrobienia i zaskoczy z pewnością nie jednego gościa formą podania. Jedyną z wad gdzie zauważyłem to zastygający ser choć gwarantuje jeśli postawicie je na imprezie to nachosy nie zdąża nawet wystygnąć
Nick lVisterl
Gildia Invictum
Użytkownik Vister edytował ten post 15 lipiec 2024 - 05:09
Napisano 15 lipiec 2024 - 17:14
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
OPIS:
Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska. Wystarczy poświecić 15-20 min na przygotowanie. Taka przekąska spisze się na każdą okazję, przepis jest mega prosty, a ślimaczki pyszne. Nie potrzebujemy nie wiadomo czego. Gotowe ciasto jest dostępne praktycznie w każdym sklepie. Możemy dodawać co chcemy ja preferuje zrobić je z szynką i serem, ale kto co lubi. Moim zdaniem to szybka i banalna przekąska.
SKŁAD:
* gotowe ciasto francuskie
* 1 łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
* 5-6 plasterków żółtego sera
NICK: DizzY
Użytkownik Anessi edytował ten post 15 lipiec 2024 - 17:20
Napisano 15 lipiec 2024 - 18:12
Napisano 16 lipiec 2024 - 13:15
Popularny
Swizzle
Despotic
A więc chciałbym zaprezentować moją ulubioną przekąskę: BANANA
Zdjecie przedstawia dosyć dorodny okaz, waga około 110g
Ciekawostki:
Bogaty w wartości spożywcze takie jak Witamina C, błonnik, potas,
Istnieje ponad tysiąc gatunków bananów,
Banany są radioaktywne, aczkolwiek ich promieniowanie jest nieszkodzliwe.
Zalety:
Łatwa dostępność,
Stosunkowo tani,
Można spożyć go w każdej możliwej chwili; idealny jako przekąska w tzw "biegu",
Lekko kaloryczny,
Można jeść na surowo, aczkolwiek dobrze smakuje w rożnych kombinacjach np z jogurtem, w postaci smoothie czy nawet jako dodatek do ciasta.
Wady:
Banany szybko dojrzawają i tracą swoją świeżość,
BRAK!
Napisano 16 lipiec 2024 - 14:14
Nick: Pempin
Gildia: OMERTA
Napisano 16 lipiec 2024 - 15:35
WIOSENNY BURGER
SKŁAD:
Bułka pszenna
Pierś z kurczaka [100-120g]
Pomidor
Sałata rzymska
Boczek wędzony parzony
Ser żółty
Sos własny
PRZYGOTOWANIE:
Kroimy pierś na kawałki, posypujemy solą aby kurczak był soczysty, odstawiamy na 30min do lodówki, następnie przyprawiamy według uznania, ja użyłem wędzonej papryki słodkiej, czosnku granulowanego, szczypnę świeżo mielonego pieprzu oraz przyprawę do kurczaka, smażymy mięsko po 3min na stronę na wolnym ogniu, dzięki czemu Nasz cziken jest soczysty i delikatny, kładziemy ser na gorącego kurczaka, aby się delikatnie roztopił.
Smażymy boczek na chrupiącego "chipsa". Korzystając z tłuszczu po boczku możemy wrzucić bułeczki na patelnie i dla uzyskania lepszego smaku całej przekąski przypiekamy je.
Do zrobienia sosu użyłem ketchupu, majonezu oraz słodko-pikantnego sosu chilli.
OPIS:
Przygotowany przez Nas burger znakomicie sprawdza się na słoneczne wakacyjne dni. Idealnie wysmażony i doprawiony kurczak z dodatkiem świeżych warzyw oraz słodko pikantnym sosem sprawia, że cała przekąska rozpływa się w ustach. Z pewnością danie, które przygotowałem ma wielu miłośników i nie muszę się tu rozpisywać.
Jeśli chodzi o wady, to jedyną z nich jest tylko i wyłącznie wegetarianizm .
Nick: Ostentacyjny
https://www.forum.vi...74__burger.jpeg
Użytkownik LoganKapuczino edytował ten post 16 lipiec 2024 - 15:40
Napisano 16 lipiec 2024 - 16:48
Cukinia pod serkiem xD
Składniki :
Cukinia
Pomidor
Ser żółty w plasterkach
Panierka czyli jajko + przyprawy i bułka tarta
Coś do smażenia( najlepiej masło jak jesteś biedakiem to może być olej )
Opis przekąski
Cukinia w chrupiącej panierce do tego pomidor który dodaje smaku a dodanie sera żółtego pod koniec smażenia łączy wszystko w jedna całość- pasuje idealnie! Przekąska szybka i smaczna.
Zalety
1. Lekka przekąska
2. Tania w przygotowaniu
A po 3 to jest oryginalna i jedyna w swoim rodzaju
Wady
Trudno tu mówić o jakichkolwiek wadach ale jedyna wada jaka tu widzę to czas spędzony przy smażeniu w upalne dni
https://www.forum.vi..._degustator.jpg
Nick: dropsXL
Napisano 16 lipiec 2024 - 18:42
Tortilla z Sosem Czosnkowym+Koktajl Owocowo-Warzywny
Skład Tortilli:
-Avocado
-Papryka żółta, czerwona, pomarańczowa
-cebula
-kurczak około 400g
-Sałata
-Rzodkiewka
-Ogórek
-Pomidory
-Ser
Skład Sosu Czosnkowego:
-Czosnek
-Jogurt Grecki
-Majonez
-Pieprz, Sól, koperek
Skład Koktajlu
-Jabłka x5
-Mango x1
-Świeży Szpinak około 20 listków
-Pół Avocado
-Pół Banana
Opis Przekąski
Tortilla z Świeżymi warzywami robi świetną robotę wśród moich znajomych, Świetnie się sprawdza w letnie dni, zjadasz tortille i już jesteś najedzony. Tortille można podać jako dobre przekąski po krojone w małe kawałeczki sprawdza się w każdym czasie, Lato, Jesień, Zima, Wiosna, Lecz najbardziej dla mnie smakuje latem z Własnym Sosem Czosnkowym ,Tortilla zapewni nam siłę na większość dnia poprzez dużą ilość warzyw oraz mięsa, Koktajl jest świetną alternatywą zamiast alkoholu(Piwa) w upalne dni, Ma w sobie dużo witamin takich jak- C,K,B, Świeże artykuły spożywcze(mogą być własnej uprawy) wzbogacają smak naszego koktajlu na naszych podniebieniach
Zalety:
-Przygotowanie zajmuję mało czasu około 20minut(łatwa w przygotowaniu)
-Sprawdza się jako przekąska zarówno jak na imprezę i spotkanie rodzinne
-Duża Ilość witamin(Zależnie od ilości warzyw)
-Łatwo dostępne produkty można je dostać w większości sklepach
Wady:
-Nie każdemu przypada tortilla na zimno
-Niektórzy mają problem ze skręcaniem tortilli
https://www.forum.vi...df1270s8voi.jpg
Nick:Limit3reaker
Gildia:Dyniowi
Użytkownik HOME edytował ten post 17 lipiec 2024 - 03:38
Napisano 16 lipiec 2024 - 20:23
Keto kokosowe babeczki bezglutenowe z orzeźwiającą lemoniadą
Skład:
Babeczki:
• 3 jajka o temperaturze pokojowej
• 45 g mąki kokosowej
• 60 g roztopionego oleju kokosowego
• ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
• szczypta soli himalajskiej
• 4-6 łyżek wody
• 40 g wiórek kokosowych
• opcjonalnie 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki
• opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol
Zmiksować jajka na puszystą masę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i resztę składników. Całość dokładnie wymieszać. Umieścić ciasto w 10 foremkach. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 190oC aż uzyskają złoty kolor.
Krem:
• 6 żółtek
• 500 ml mleka
• 20 g mąki ziemniaczanej
• 1 laska wanili (lub szczypta suszonej wanili)
• 30 g masła
• 80 g erytrolu
Przeciąć laskę wanilii na pół i wrzucić do mleka z nasionkami, zagotować. W osobnej misce ubić żółtka ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać resztę składników oraz zagotowane mleko poza masłem. Ubijać do uzyskania gładkiej masy. Podgrzać całość cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania bąbelków powietrza. Po ostygnięciu chłodny krem wymieszać mikserem, dodając powoli miękkie masło.
Krem w wersji keto i bez glutenu można kupić też gotowy
Lemoniada:
Do karafki wrzucić mrożone maliny i liście mięty, dodać sok z cytryny oraz wodę gazowaną (opcjonalnie jeszcze lód).
Babeczki udekorować gotowym kremem oraz sezonowymi owocami. W moim przypadku: borówką, jeżyną, truskawką oraz białą porzeczką.
Opis:
Ulubioną przekąską na wakacje dla mnie są babeczki. Można je zrobić na milion sposobów i ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż pół godziny Dzisiaj zrobiłam babeczki kokosowe w wersji keto i bez glutenu z kremem waniliowym i sezonowymi owocami, bo trzeba korzystać póki są Jako dodatek do babeczek zrobiłam pyszną i orzeźwiającą lemoniadę z malinami, która jest świetna na upalne dni. Taka przekąska jest pyszna, lekka oraz idealna na jeden gryz. Z powyższych proporcji wychodzi około 10 babeczek, powinny starczyć na dłużej, ale znikają w zawrotnym tempie
Wady/zalety
- zbyt szybko znikają
- trzeba przejść się na działkę/targ aby zapolować na owoce
+ pyszne, że aż kot nie może się oprzeć
+ zdrowe, pełne witamin
+ szybkie wykonanie (do 30 minut)
+ orzeźwienie i owocowy smak
+ dziesiątki sposobów i smaków babeczek
+ nadają się na piknik, bądź do kawy na balkonie
Nick: Aprilynne
Gildia: Remdragon
https://www.forum.vi...ekaska_2024.jpg
Napisano 16 lipiec 2024 - 20:31
Serowe kulki
Skład:
Ciasto na pizzę (kupne bądź można samemu zrobić)
Mozzarella kulki
Zioła według uznania
Sezam (do posypania)
Jajko
Składniki na sos czosnkowy:
Czosnek
Jogurt kokosowy
Majonez
Sól i pieprz według uznania
Opis:
Przekąska sprawdzi się jako dodatek do grilla czy solo wypada też dobrze. Szybka i łatwa w przygotowaniu więc nie trzeba być zaawansowanym kucharzem Jeżeli jesteś fanem serowych przekąsek to musisz ich spróbować. Miękkie ciasto a w nim płynący ser.
Zalety:
Prosta i szybka w wykonaniu
Można dowolnie modyfikować
Idealny dodatek do zimnego piwka czy wina
Wady:
Jeżeli niedokładnie owiniesz mozzarelle ciastem to cały ser wycieknie na blaszkę ;(
Nie ma co wymyślać na siłę wad jak ich nie ma dobre, spróbuj
https://www.forum.vi...degustatorr.jpg
Nick : Fretkaaa
Event forumowy
Forum główne →
Zabawy forumowe →
Konkursy, pojedynki i zabawy →
Polska - ChorwacjaNapisany przez Malinowy , 15 paź 2024 |
|
|
||
Event forumowy